zaterdag 14 januari 2012

Blog 23 Evaluatie

Door de cursus 23 dingen heeft mijn deskundigheid op het gebied van digitale zaken een enorme boost gekregen. Doordat ik nu meer inzicht heb in de mogelijkheden is de vertaalslag naar de praktijk makkelijker.
Deze ontwikkeling is af te lezen uit de voorgaande blogberichten.

Werkhouding.
Door de tijdsdruk ben je in je hoofd voortdurend bezig met de 23 dingen:
Je signaleert iets, noteert het in steekwoorden m.b.t. inhoud en toepasbaarheid en zodra het in een van de dingen aan de orde komt, heb je het paraat.
Wanneer na de 23 dingen het geleerde in praktijk gebracht wordt, zal deze werkhouding vermoedelijk de norm zijn. Je bent voortdurend alert op interessante nieuwtjes t.b.v. een twitterbericht of blog. Je maakt een notitie en als er weer een blog of tweet moet komen, blader je er vluchtig doorheen. En al associërend duikt er wel iets bruikbaars op.

Kenmerk 23 dingen.
Als ik 23 dingen in één woord moet omschrijven dan kies ik associatie. Want dat is de kracht van alle sociale media: al snuffelend kom je van alles tegen, waar je niet naar op zoek was. Maar daarom niet minder bruikbaar.

Omslag in denken.
Zoals ik al eerder aangegeven heb, heeft de cursus me behoorlijk aan het denken gezet over de rol die ik wil spelen binnen de social media.
Ik besef, dat de social media ervoor zorgen dat allerlei kennis, die vroeger in hoofden en achterkamertjes weggestopt zat, nu breed beschikbaar komt. Dit is een goede ontwikkeling, die gestimuleerd moet worden. En dat kan alleen door zelf ook actief zijn op het gebied van social media. Immers:
-Als je denkt, dat je eigen kennis een ander verder kan helpen, dan is het niet erg effectief, wanneer je blog niet gevonden wordt door zoekmachines.
-Als je zelf met veel enthousiasme gebruik maakt van afspeellijsten, foto’s, filmpjes enz. van anderen, dan is het wel zo fair om een deel van je eigen “probeersels” ook openbaar toegankelijk te maken.
Het is bijna revolutionair wanneer bovenstaande zienswijze gezet wordt tegenover de vroeger gangbare opvattingen zoals: Zet zo weinig mogelijk links naar externe bronnen op je eigen site om te voorkomen dat bezoekers voortijdig wegdwalen.
Protectionisme versus open economie, zou je kunnen zeggen.
Als theoretisch voorstander van de open economie, moet ik dat ook in de praktijk toepassen.
Een voorbeeld: Op onze eigen site bij het kopje Leeskringen attenderen op de gratis leeswijzer voor leesclubs, die aangeboden wordt op de site van Bol.com

Ontdekt en ervaren:
1.De informatie op internet is zeer vluchtig. Het ene moment is de informatie of functionaliteit er nog en een ogenblik later is deze weer verdwenen of gewijzigd.
2.Als je met een bepaald vooropgezet idee met een van de 23 dingen aan de slag gaat, word je doorgaans teleurgesteld, omdat de opzet anders is dan je verwacht.
Wanneer je zonder vooraf bepaald doel gewoon wat rondkijkt , ontdek je de meest verrassende dingen.
Of om de aardappelboer op de Alphense zaterdagmarkt te citeren: “Geluk is waar je het vindt, niet waar je het zoekt”

Toepassingen in de praktijk.
In mijn eigen blog en in blogs van collega’s zijn de mogelijke toepassingen t.b.v. inzetten bij het werk met collega’s en t.b.v. verbetering van de dienstverlening naar de klanten uitvoering aan de orde geweest.
Het gezegde “Stilstand is achteruitgang” onderschrijf ik volledig. De wereld verandert en de bibliotheek verandert mee.
Met dit gegeven in het achterhoofd is het van belang, dat toepassing van social media binnen de bibliotheek een logisch gevolg is van visie en missie van de bibliotheek, zoals geformuleerd in het beleidsplan. En dat vanuit deze doelstelling een consistent beleid gevoerd wordt.
Zie hiervoor ook het artikel in Frankwatching
Een eerste toepassing binnen de bibliotheek zie ik op het gebied van contentverrijking:
Er is in het werkgebied van Rijn en Venen enorm veel informatie beschikbaar op het gebied van activiteiten en cursussen. Maar dit aanbod is erg versnipperd. Wanneer e.e.a. gebundeld zou worden d.m.v. links naar het cursusonderdeel op de sites van de diverse aanbieders, zou er beslist in een behoefte voorzien worden. Dit zou gerealiseerd kunnen worden binnen G!ds.
Hierbij maak ik meteen de kanttekening, dat er oog moet zijn voor een zekere continuïteit in de dienstverlening. En telkens weer signaleer ik, dat een dienst stopt of dreigt te stoppen, voordat er een alternatief voorhanden is. Een recent voorbeeld is het opheffen van de wisselcollectiedienst door NBD/Biblion. En onlangs zag ik de volgende aankondiging:
“Rond de zomer van 2012 wordt gekeken of de provinciale AquaBrowser ook in 2013 nog in de lucht blijft. Die beslissing zal sterk afhangen van de ontwikkelingen rond de Nationale Bibliotheek Catalogus die door Stichting Bibliotheek.nl wordt ontwikkeld voor openbare bibliotheken.”
Bron: ProNws 47/48 2011.
Dus laten we hopen, dat de G!ds geen zachte dood sterft,voordat er een goed alternatief voorhanden is.

Plannen op korte termijn.
In de loop van de cursus hebben collega’s allerlei leuke ontdekkingen gedaan en die op hun blog getoond. Dit werkt heel inspirerend, maar door tijdgebrek ben ik hier zelf nog niet mee aan de slag gegaan. Ik vind het nl. belangrijker om routine te krijgen (en te houden) in de basisvaardigheden, die ik geleerd heb. Deze beklijven het best door ze regelmatig toe te passen .
Maar uiteraard hoop ik al doende wel het niveau van gevorderde te bereiken. En ik weet inmiddels bij wie ik voor welke “workshop” terecht kan.
Maar mezelf kennende lukt dit alleen als er een stok achter de deur is.
N.a.v. het gedichtje Blijfe sitte van Joke van Leeuwen
heb ik besloten dat ik vrijwillig blijf zitten en meehobbel met de volgende lichting cursisten van 23 dingen.






4 opmerkingen:

  1. Een prachtig slotpleidooi Anemoon en het bewijs van de omslag die jezelf meegemaakt hebt. Dat zie ik anderen zelden zo overtuigend zo doen. En dan de praktijkuitstapje, leuk om te lezen en een prima mogelijkheid om even buiten de 23dingenlijntjes te kleuren. Dat certificaat heb je absoluut verdiend. Proficiat!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat iedereen het eens is (moet zijn) met de vorige reactie. ik heb veel geleerd van Anemoon en was vaak te sprakeloos om nog te reageren. Van de uitstapjes heb ik genoten en nu weer zo'n uitspraak van de aardappelboer. Die blijft hangen.
    Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik sluit mij bij Ellenoor aan. Te sprakeloos om te reageren.
    En voor mij hoor jij al tot de gevorderden.
    Ik heb ook genoten van je gedichten en als Buitenboordmotor natuurlijk vooral van het gedicht van Joke van Leeuwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jij bent zeker gevorderd Anemoon! Dank voor al je reacties, niet alleen motiverend en opbeurend maar ook inhoudelijk heel sterk. En de prachtige gedichten, passend bij iedere gelegenheid!

    BeantwoordenVerwijderen