woensdag 7 december 2011

Blog 17: Mobiel internet

Mobiel internet is het vanzelfsprekende antwoord op de snelle opkomst van digitale informatiedragers.
Het artikel Digitale informatiedragers verdringen de bibliotheek van Alice de Jong onderschrijf ik in alle opzichten.

Maatschappelijke ontwikkelingen.
Het is een algemene tendens, dat de consument kiest voor gemak en maximale toegankelijkheid (24/7).
De middelen om dit te realiseren zijn inmiddels ruimschoots voorhanden:
eReaders.
Altijd je favoriete boeken bij de hand.
Optimaal leesgemak door handzaam formaat en licht gewicht, de mogelijkheid om lettergrootte naar je eigen voorkeur in te stellen en een scherm dat heel vriendelijk is voor je ogen.
Een enorme titelkeus, met name in het grijze circuit. Hier vind je de nieuwste bestsellers dagen voordat ze als topper in de bibliotheek binnenkomen.
Mijn ervaring is dat traditionele veellezers, die aanvankelijk wat sceptisch reageren, zich nadat ze tot het eBook bekeerd zijn, als fanatieke zendelingen gedragen.
De bibliotheek zal er een flinke dobber aan hebben om zich hier een serieuze plaats te verwerven en een rol van belang te blijven spelen.
Het ePortal komt niet echt van de grond en biedt de klant niet wat deze wil.
Met de huidige technologie kan de boekhandel vrij eenvoudig inspelen op de behoefte van de klant, om een eBook niet te kopen maar te huren. Het is naar mijn mening een kwestie van tijd dat bijv. Bol.com in deze markt stapt. Hema heeft al serieuze plannen (zie Praktijkuitstapje 5)
Tablets.
Het lezen van een eBook is hierop minder prettig dan op een eReader.
De toegang tot internet is echter een pré, waardoor veel informatie op een handzame en goed leesbare manier toegankelijk is.
Smartphones.
De meest compacte toegang tot internet met zijn schat aan digitale informatie.

Met dit gegeven in het achterhoofd is het van het grootste belang, dat bibliotheken er alles aan doen om in deze markt hun bestaansrecht te bewijzen.
Om dit te realiseren is het nodig dat de bibliotheekwereld beschikt over een stabiel bibliotheeksysteem dat altijd en overal toegankelijk is. Dus ook via mobiel internet in de vorm van een aantrekkelijke app.
En Wifi in elke bibliotheekvestiging lijkt me ook een must.

Toekomstige ontwikkelingen:
M.b.t. de rol van mobiel internet in de toekomst citeer ik uit een artikel over digitaal lezen op mobiele apparaten
"Voor de consument is het inderdaad eenvoudig. Of je nu een iPad, iPhone of Android tablet of smartphone hebt, voor weblezen hoef je niets te installeren en kun je Chrome, Safari of Firefox gebruiken. Maar lezen in je browser heeft natuurlijk één nadeel: je moet er altijd voor online zijn. Nu is dat voor de meeste gebruikers van een smartphone geen probleem, maar op tablets heeft nog lang niet iedereen een internetabonnement. De verwachting is echter, dat over een jaar of twee ook laptops en tablets altijd wel een internetverbinding hebben."

Toepassingsmogelijkheden voor de bibliotheek:
Over de ontwikkelingen die zich aandienen ben ik enthousiast:
1. De biep app voor de iPhone ziet er fantastisch uit.
2. Bibliotheek Rijn en Venen heeft ingetekend op de App De bibliotheek.
Er schijnen nog wat kinderziektes te zijn, waardoor de daadwerkelijke aansluiting uitgesteld is. Maar ik verwacht er veel van.
3. Bij het bekijken van websites van andere instellingen valt het me op, dat de gewone versie van de website er veel minder uitnodigend uitziet dan de mobiele versie via een app. Misschien kan zo'n aantrekkelijke app het publiek verleiden om vaker de traditionele site van de bibliotheek te bezoeken.
Onder punt 7 van een artikel in Frankwatching werd iets vergelijkbaars geconstateerd
Er is echter ook een andere kant aan deze medaille: De mobiele versie mist vaak juist die functionaliteit, die ik frequent gebruik. Zo is Twitter search bijv. uitsluitend via de gewone site vrij toegankelijk. Via de app is inloggen met een eigen account noodzakelijk.
4. De titels in de catalogus zijn al voorzien van QR code,waarmee je de titel kunt “onthouden”. In deze QRcode kan uiteraard veel meer informatie opgeslagen worden dan op dit moment het geval is.
5. Een iPad t.b.v. het inlichtingenwerk leek ook veelbelovend.
Helaas dempten de praktijkervaringen elders dit enthousiasme. Maar omdat bibliotheek Rijn en Venen sinds 23 november over een iPad beschikt kan elke medewerker dit desgewenst zelf testen.
7.Sinds 11-11-2011 beschikt de centrale vestiging van Bibliotheek Rijn en Venen over Wifi. Doordat dit gekopppeld is aan het IP-adres van de server kan iedereen, die over de Wifi-inlogcode beschikt m.b.v. tablet,iPad, smartphone e.d. de content van de bibliotheek raadplegen. Het begin is er. Super!
8.Maar er zijn nog veel meer toepassingsmogelijkheden

De praktijk:
De technische mogelijkheden zijn er grotendeels. Nu nog even de wetten en de praktische bezwaren uit de weg ruimen. D.w.z. een oplossing vinden voor de problemen met de hardware, de vaak trage verbinding via Wifi, maar vooral de auteursrechtelijke beperkingen.
M.b.t. databanken en catalogi zijn de echt leuke dingen voor de mensen nl. uitsluitend binnen de muren van de bibliotheek te raadplegen. Kijk maar eens naar het boek Celestien en ontdek het verschil aan mogelijkheden op een bibliotheek-pc ( met een geautoriseerd IP-adres) en de pc thuis of de tablet en smartphone buitenshuis.






4 opmerkingen:

  1. Goh Anemoon, wat heb je weer een degelijk stuk werk afgeleverd. Dit is gewoon jouw DING

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad degelijk! Je bent niet over één nacht ijs gegaan.
    Leuk, die verwijzing onder 8 naar apps voor bibliotheken!
    Wat wifi in de bibliotheek betreft: nu nog gratis wifi voor klanten, dat is de volgende stap! Wachten op het nieuwe netwerk..kan mij niet snel genoeg zijn (al was het alleen maar omdat mijn computer met de dag trager wordt!)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zeg Anemoon, ga jij eens cursus schrijven! Wat een gedegen onderzoekswerk. Ben d'r stil van.

    Over de iPad in het inlichtingenwerk wil ik aangeven dat het succes ervan werd gedrukt, door het feit dat de personeelskant van Bicat niet via de iPad te benaderen viel. Daarvoor moest een app geïnstalleerd worden waarmee je een pcbeeldscherm kunt overnemen. Je bedient dan een windowspc met je vingers. Dat bleek uiterst onhandig te werken. En daarom heb je daarvoor dus een gewone pc nodig. Overige zaken als het snel in de publiekscatalogus en op internet zoeken werkte wel.

    BeantwoordenVerwijderen