zaterdag 17 december 2011

Blog 20 Muziek online beluisteren in een sociaal netwerk

Via Last.fm geprobeerd om een track van Jeroen van Merwijk te beluisteren. Ik kreeg helaas steeds een foutmelding: Oops. There was a problem. Try later ....
Tussen de diverse pogingen door gezellig rondgesnuffeld. Van Merwijk had under 2000 listeners. Zou dat door die foutmeldingen komen?
Grooveshark daarentegen leverde geen enkel probleem op.
Muziek beluisterd, favorieten bekeken, door afspeellijsten gebladerd. Leuk.
Jango vond ik niet erg gebruikersvriendelijk. Het was een heel gezoek om iets te vinden. Maar het leuke is, dat de songteksten beschikbaar zijn. En dat is soms ook wat waard.
Blip.fm is eveneens een leuke snuffelsite.
En dan Spotify. Wat een enthousiaste verhalen maar vooral: wat een concept.
Broadcasted Silence ian crowther

Dit brengt me bij de kernvraag van ding 20:
Wat kun je ermee in de bibliotheek?
Spotify koppelen aan de aanwinsten is niet relevant, omdat bibliotheek Rijn en Venen geen muziekcollectie meer heeft. We liften mee met innovatieve inspanningen van de CDR.
Maar op een ander terrein zijn er wel degelijk mogelijkheden zoals Jan Klerk in een blog aangaf:
Spotify is een dermate succesvol uitgeefmodel dat er in de uitgeverswereld al hardop wordt nagedacht over een Spotify-model voor e-books.
Dat dit geen toekomstmuziek is, blijkt wel uit de berichten in
Bibliotheekblad en Frankwatching
En ook Stichting Bibliotheek.nl gaat met streaming aan de slag via het portaal Public Library Online zoals blijkt uit een blogbericht van Edwin Mijnsbergen

Ik zie een grote toekomst voor streaming. Maar we moeten wel tempo maken bij het implementeren.

6 opmerkingen:

  1. Helemaal eens met het tempo dat gemaakt moet worden Anemoon, we lopen al achter. Zelfs bij de Hema kun je eBooks kopen, terwijl het aanbod bij ons nog maar zo beperkt is. En die muziekcollectie die er niet meer is wordt door veel klanten als een gemis ervaren. Gelukkig is er CDR, maar ook dat is niet uitputtend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Welke rol zie jij weggelegd voor de bibliotheek(medewerker) als content streaming wordt verspreid naar de klanten?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij contentstreaming binnen de bibliotheek zoals dat gaat gebeuren via het project Muziekwebluister van de CDR bestaat de rol van de bibliotheekmedewerker m.i. allereerst uit het wegwijs maken van de gebruiker. Net zoals we dat nu doen met de databanken en m.b.t. de diverse aspecten van eReading. Een voorlichtende taak dus.
    Bij contentstreaming t.b.v. thuisgebruik door klanten is de eerste stap het toegankelijk maken. D.w.z. de bestanden dusdanig ontsluiten, dat ze eenvoudig terug te vinden zijn. Zoiets zou centraal moeten gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk dat de voorlichtende rol van de bibliothecaris vooral verder gaat als contentcurator. Door bronnen rondom thema's bijeen te brengen via de stacks van Delicious, afspeellijsten in Spotify, internetbronnen via Scoope it, lijsten in de catalogus etc... Jan de Waal schreef hier een aardig artikel over. Daarmee geef je wegwijsfunctie goed vorm, inspireer je mensen en maak je informatie beter toegankelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @23 dingen ProBiblio:
    Mijn eerste reactie was: Is het realistisch om te verwachten, dat er in het huidige economische klimaat op lokaal niveau allerlei initiatieven ontplooid worden, die m.i. bovenlokaal opgepakt moeten worden.
    Maar het artikel van Jan de Waal weet e.e.a. wel goed naar de lokale praktijk toe te vertalen.
    Scoop it (bibliotheekvoorbeeld) is inderdaad leuk.
    Dus nu op naar 23 dingen voor de iPad ? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je verwoort ook mijn vrees. Trekken we ons terug op onze eigen basis, of zoeken we de samenwerking. We moeten vooruit, maar schaarste kan er toe leiden dat we ons allee nog maar (kunnen) richten op onze dagelijkse gang van zaken. Maar als we ons willen verbinden met de anders wordende informatiebehoefte van gebruikers, dan zullen we toch ons dit soort nieuwe functies toe moeten eigenen. Bijvoorbeeld om lokale selecties te maken en te onderhouden. Historie van Alphen, nieuws uit de regio, zaken die mensen erg lokaal bezig houdt. Daar ligt volgens mij één van de mogelijkheden om zowel lokaal als bovenlokaal samen te werken en daarmee het bovenlokale te verantwoorden.

    BeantwoordenVerwijderen